Open brief: de toekomst van de Oosterkerk

Graag maken we u attent op de open brief die mede namens de Stichting Oosterkerk aan wethouder Meliani is gestuurd. Reden voor de brief zijn zorgen vanuit de buurt over de toekomst van de Oosterkerk. Het voornemen van de Gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebouw, is om de Oosterkerk te verkopen. De huidige toekomstplannen omvatten dure, ingrijpende aanpassingen aan het interieur van de monumentale Oosterkerk (1671) en het voortbestaan van de huidige buurtactiviteiten waaronder de laagdrempelige concertreeks lijkt onder de nieuwe eigenaar en gebruikers niet gegarandeerd. Wij hopen dat de wethouder inziet dat de buurt betrokken moet worden in de besluitvorming over de toekomst van het gebouw en vinden het daarom belangrijk om u als concert-, expositiebezoeker, buurtbewoner en/of op een andere manier in de Oosterkerk geïnteresseerde, met deze brief te informeren over de huidige gang van zaken.

De open brief is hier te lezen: Open-brief-aan-wethouder-Meliani-21-01-07.pdf

Stichting Oosterkerk

Ik ondersteun de brief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

62 Reacties

 • Paul Ekkers

  1/11/2022

  Ik ben het van harte eens met jullie Open Brief. Blijf concerten geven, geef exposities ruimte, en vooral: de buurtbewoner heeft rechten.

  • Marijke Oomen

   1/11/2022

   De Oosterkerk heeft al volddoende bestemming met muziek en Kunst,voor de buurt belangrijk en zelfs voor mensen uit andere delen uit de stad.

 • Indy de Keijzer

  1/11/2022

  Mensen beseffen niet wat voor een belangrijke bijdrage deze kerk voor de buurt is
  Zeker voor buurt activiteiten is de Ooster kerk een belangrijk samenkomst punt
  Laat ons toch genieten van dit rustpunt.

 • Fons Heijnsbroek

  1/11/2022

  De Oosterkerk is voor de buurt zo’n kostbare plek. Voor concerten, buurtfeesten of buurtbijeenkomsten. Hij ligt ook in het hart van de buurt.
  Ook zou het heel spijtig zijn als het interieur van de kerk verbouwd en veranderd gaat worden. Dat is toch onze historie die daar in zit!? Blijf daar van af.

  • Maartje Rasker

   1/12/2022

   Het is een nieuwe mode om historisch extreem belangrijk erfgoed te grabbel te gooien aan commerciële exploiteurs. Gemeente Amsterdam, stop hieraan mee te doen!! De kas is maar één keer gevuld, maar het erfgoed krijgt u nooit meer terug. Rillingen over mijn lijf bij t idee dat er dan voortaan ook in de Oosterkerk rolkoffer-“bewoners” komen te zitten. NEE!!!!!!!!!!

 • José Stolp

  1/11/2022

  Ik ben het eens met de brief. De Oosterkerk heeft een hele belangrijke functie voor de buurt die niet verloren mag gaan.

 • Francy Groeneveld

  1/11/2022

  Wanneer beseffen bestuurders eens dat besluitvorming niet van bovenaf moet komen
  en zeker in het geval van onze Oosterkerk waar een grote diversiteit aan publiek kan genieten van cultuur en andere manieren van samenkomen. Overleg met de buurt en besef hoe belangrijk deze samenkomst activiteiten zijn is juist in deze dagen zeer belangrijk!
  VERBINDEN toch het nieuwe Credo!

 • betty nijmeijer

  1/11/2022

  Kan Stadsherstel de kerk niet kopen en daarmee de huidige bestemming veilig stellen?

 • Annigje Winkel

  1/11/2022

  Ik steun dit initiatief!!!
  Bedankt voor de moeite.

 • Coby Uhlenbusch

  1/11/2022

  Regelmatig geexposeerd in deze prachtige ruimte!

 • Ankie

  1/11/2022

  Helemaal mee eens❤️Oosterkerk =voor buurtbewoners !

 • Cynthia

  1/11/2022

  Ik ondersteun de brief van Stichting de Oosterkerk en de beheerders van de Oosterkerk. Jarenlang waren zij de poortwachters van de Oosterkerk.

 • Mirjam Eikelboom

  1/11/2022

  Deze kerk hoort echt bij de buurt en moet toegankelijk blijven voor buurtbewoners = om ons thuis te voelen en elkaar te ontmoeten!!

 • Rodmer de Lange

  1/11/2022

  Voor behoud van de kerk als vrije ruimte voor de buurtebewoners!

 • Charlotte Heine

  1/11/2022

  Laat het een multiculturele actieve open plek voor de buurt blijven!

 • Joke Verschoor

  1/11/2022

  De brief ondersteun ik van harte!

 • Lucie Rutten

  1/11/2022

  Niet alleen buurtbewoners komen naar de gevarieerde activiteiten, maar zeker ook bewoners van andere Amsterdamse stadsdelen én bewoners uit de om omgeving van Amsterdam.

 • Keimpe J. de Jong

  1/11/2022

  Geef stichting Oosterkerk de macht en middelen, om een volwaardige partner te kunnen zijn van City kerk.

 • Pien van Niekerk

  1/11/2022

  Ik ondersteun de brief.

  • D. vdHeide

   1/11/2022

   De Oosterkerk is een monument, zowel van buiten als van binnen en het interieur mag niet op dezelfde manier verpest worden zoals dat in de Gerardus Majellakerk is gebeurd!
   De buurtfunctie is heel belangrijk, de concerten zijn enorm populair in onze buurt, het zit altijd helemaal vol en de muziek is prachtig!

 • Paul Spoek

  1/11/2022

  Van harte onderschrijf ik de Open Brief van Stchting Oosterkerk.
  Het gebouw is al een multifunctioneel trefpunt voor de ruime omgeving met Nieuwjaarsconcert en -receptie tot exposities, theater, herdenking, overleg en heel veel muziek van jonge talenten.

 • Lily

  1/11/2022

  Ik ondersteun de brief

 • Gerda Spruit

  1/11/2022

  Blijf potverdorie van onze Oosterkerk af !
  Betrokken buurtbewoner, oud bestuurslid St. Oosterkerk.

 • Filip Brian

  1/11/2022

  Ik ondersteun de brief van harte!
  Zeer regelmatig bezoek ik de concerten in de Oosterkerk, en niet alleen de hoge kwaliteit als ook de warme belangstelling van de bezoekers maken het tot de Parel van de Eilanden. De Stichting Oosterkerk verdient een pluim voor zoveel jaren kwaliteit en inzet van de vrijwilligers. In een buurt die momenteel zo erg aan verandering onderhevig is, zou de Oosterkerk het middelpunt moeten zijn en blijven voor de buurt, voor de Amsterdammer, voor de stad. er is n.b. al genoeg naar de gallemiezen gegaan.
  ” Zorg voor onze stad en voor elkaar “

 • Peter Bree

  1/12/2022

  Behoud dit monument in z’n huidige vorm en laat er regelmatig ruimte voor muziek en exposities blijven.

 • Marrie van der Leden

  1/12/2022

  Het is ongehoord dat de Stichting Oosterkerk, die de Oosterkerk zo lang al zo’n goede functie heeft kunnen geven, gericht op alle mensen uit de buurt, geen enkele stem krijgt bij de beslissingen over de bestemming van de belangrijke plaats van de Oosterkerk in onze buurt.

 • Mw. M. Groen

  1/12/2022

  Stichting Oosterkerk is bijzonder waardevol door de laagdrempelige prachtige concerten die zij organiseert. De kerk heeft een belangrijke functie voor de wijk, de mensen en de stad. Zij moeten een gelijkwaardige stem krijgen in de plannen is mijn mening.

 • Fenny Kattouw Brinkman

  1/12/2022

  Ik ondersteun de brief omdat de inzet van Stichting Oosterkerk nu al 35 jaar van wezenlijk belang is voor de bewoners van de oostelijke eilanden en niet voor hen alleen.

 • ria massop

  1/12/2022

  ik zong al in de oosterkerk toen ik 10 jaar was en nu repeteren we hier met mijn koor.
  de functie van de kerk moet voor ons behouden blijven, van grote waarde voor de cultuur en de buurt.

 • Irene Hertel

  1/12/2022

  Ik betreur dit conflict , was de Oosterkerk al jaren een baken op de eilanden van stilte en schoonheid en vreugde tijdens de prachtige concerten, waar ook minder rijken mochten komen luisteren. Ik zal willen, dat de goede beheerders van deze bijzondere plek zo door mogen gaan.
  En trouwens: wat is de prijs van stilte, schoonheid en vreugde ?

 • Hans van Vliet

  1/12/2022

  De OOSTERKERK is een groot sociaal en cultureel initiatief en is daarom belangrijk voor de buurt, voor Amsterdam en voor niet Amsterdammers. Dit monument moet in de huidige vorm en functie blijven voortbestaan.

 • Trudy Stevenson

  1/12/2022

  Van harte steun ik de bezwaren van de Stichting Oosterkerk over het beheer van de kerk die genoemd worden in de brief aan wethouder Meliani.
  Laat het beheer van de kerk bij de Stichting Oosterkerk!

 • Roland Wroten

  1/12/2022

  Please ensure the alderman gravely considers the matter of the Oosterkerk’s connection to its religious significance and connection with its current neighborhood.

 • Roland Wroten

  1/12/2022

  Please ensure the alderman gravely considers the matter of the Oosterkerk’s connection to its historical religious significance and connection with its current neighborhood.

 • Thelma Neleman

  1/12/2022

  Wat een goede brief! Heel duidelijk. Ik ben voor een STERKE rechtspositie van de buurt in het overleg met de andere partijen over de toekomst van de Oosterkerk. Schandalig zoals dit nu wordt voorgesteld. Ik geniet altijd enorm van de concerten. Deze zijn ook een goede oefening voor conservatoriumstudenten.
  Meerdere jaren geleden is er ook sprake geweest van ongeveer dezelfde situatie. Toen wou Stadsherstel ook de Oosterkerk kopen. Er werd een inspraakavond met de buurt gehouden. Deze kon kiezen over voorgestelde toekomstige bestemmingen. Alleen was de Citykerk er toen nog niet bij met hun achterbakse gedrag… De koop is toen niet doorgegaan.
  Als er op de nu voorgestelde basis een beslissing moet worden genomen, maakt de buurt geen kans. Dus: gemeente, zorg dat de buurt uiteindelijk het laatste woord krijgt!

 • Jose Aerts

  1/12/2022

  De Oosterkerk is het kloppend hart van onze wijk met n prachtig programma van kunst en cultuur. Kunnen wij met U in gesprek om de kerk hiervoor te behouden en te onderzoeken wat wij als gebruikers kunnen bijdrage om deze parel te behouden.

 • Martina Prins

  1/12/2022

  Stop erfgoed te verkwanselen!!!

 • R.Luyendijk

  1/12/2022

  Geachte Wethouder,
  Van harte sluit ik mij aan bij deze brief inzake de toekomst van de Oosterkerk.
  Het is een van de markantste gebouwen van Amsterdam dat een belangrijke
  functie vervult o.a. in de buurt, maar zeker in heel Amsterdam.
  Zelf heb ik diverse malen mogen exposeren en ook genoten van c0ncerten.
  Met klem dring ik er dus op aan onze kerk te behouden !
  Met vriendelijke groet, mevrouw Renée Luyendijk

 • Jan Roseboom

  1/12/2022

  Ik ondersteun de wens om de Oosterkerk voor 100 procent open te houden voor buurtactiviteiten.

 • Lineke Marseille

  1/12/2022

  Zeer eens met de open brief. Hoe kan een mediator die een vastgelopen proces moet vlot trekken bepalen dat de Stg Oosterkerk noch de buurt gesprekspartners kunnen zijn (omdat ze geen huurder zullen worden)? Wat voor mediation is dat? En de waarom-vraag: inderdaad – wat wil de stad (het college, de raad) nu eigenlijk? Eerst sociaal-cultureel vastgoed vermarkten, en dan weer via een andere geldstroom moeten uitpakken om de ontstane schraalheid op te vangen. Typisch Amsterdams beleid? Beetje wel he: eerst opbouwen, dan weer afbreken, en dan moeizaam op zoek naar nieuwe balans. Zelfs vlakbij de Stopera kan het zomaar mis gaan. Dat mag niet gebeuren! Actie richting gemeenteraad (zowel nu direct, als straks na de verkiezingen!) is nodig! De raad (namens ons burgers) is de baas.

 • Anne Marie Hoogland

  1/12/2022

  Laat de muziek klinken in de wijken. Laat de ruimte bestaan voor de klanken van instrumenten, van stemmen, opdat zij gehoord worden. Hoe meer muziek hoe beter het leven.

 • Aukje Strandstra

  1/12/2022

  L.S.,
  de belangen van de buurt moeten expliciet en aantoonbaar gewaarborgd zijn en blijven!
  Te belangrijk om alle energie die hierin is gestoken nu weg te laten vloeien, voor ook deze kwetsbare buurt.

 • Sietske de Jong

  1/12/2022

  Ik ondersteun de open brief volledig.
  De georganiseerde concerten zijn zeer nodig, zeker voor deze buurt en voor de conservatoriumleerlingen.

 • Mortagne

  1/12/2022

  Ik ben het volkomen eens met de brief. De Oosterkerk moet blijven functioneren als voorheen, muziek cultuur ontmoetingsplaats.

 • MARILYN ACKER

  1/12/2022

  Wij komen graag naar concerten, dus steunen de Stichting en haar wensen.

 • Joris Vermeulen

  1/12/2022

  De Oosterkerk is een prachtige, historisch én cultureel belangrijke plek voor heel Amsterdam. Er zijn nu al veel te weinig kleinere podia met een interessante programmering in Amsterdam, behoud deze functie van de Oosterkerk!

 • Ton Veltkamp

  1/13/2022

  Ik ondersteun de brief van harte, ook de opmerking dat het zeer merkwaardig is dat in deze buurt en in deze tijd een kerkgenootschap subsidie zou kunnen ontvangen. Wat in vele jaren door de buurt is opgebouwd, met zo veel vrijwilligers, wordt door verkeerde ambities met een pennenstreek volledig teniet gedaan.

 • Edward Geluk

  1/13/2022

  De Oosterkerk is de Parel van de buurt, cultureel en sociaal, onze Huiskamer, waar we goed voor moeten zorgen en trots op blijven, groots erfgoed, hoog boven onze wijk uittorend, dit alles is niet in geld uit te drukken.

 • Nora

  1/13/2022

  Ik ben het volkomen eens met de brief.
  Deze bijzondere plek moet behouden blijven voor de buurt

 • Isolde de Waal

  1/13/2022

  Ik sta geheel achter de inhoud van de brief. De Stichting Oosterkerk heeft al die jaren heel goed en constructief werk verricht waar wij als buurtbewoners heel blij mee zijn en van genieten. Dit willen we graag zo houden. Het gaat niet aan de buurtbewoners, die de eerst belanghebbenden zijn, zo te ‘dissen’.

 • Orfa Hin

  1/13/2022

  Als bewoner van de buurt vind ik de Oosterkerk zeer belangrijk. Ik bezoek ook regelmatig de gratis concerten op zondag. De kerk moet behouden blijven voor de buurt. Ze heeft een belangrijke buurtfunctie.

 • A.L. van den Berg

  1/13/2022

  Antonie van den Berg
  Hoogte Kadijk 43A
  1018BE Amsterdam

 • Mieke van den Berg

  1/13/2022

  Jammer dat de Stichting Oosterkerk, die in de kerk al jaren activiteiten voor de buurt organiseert, nu buiten spel gezet wordt. Daarom ondersteun ik de brief.

 • marinus van beekhoven

  1/13/2022

  De Oosterkerk is van groot belang voor culturele evenementen cq concerten in de buurt!
  Laat dit niet verloren gaan!

 • Jo Janssen

  1/14/2022

  het is belangrijk dat de buurt een laagdrempelig en multifunctioneel centrum als de Oosterkerk behoud. er zijn al weinig voorzieningen in de buurt. Bovendien dient het monumentale karakter van de Oosterkerk beschermd te worden, en dat kan alleen als de Oosterkerk geen onderwerp wordt van commerciële uitbating. ik ga er van uit dat het huidige stadsbestuur kiest voor cultureel erfgoed en buurtbelangen (die hier samenvallen) en niet voor opportunisch, kortstondig gewin.,

 • Fikki juliana

  1/14/2022

  Ik juliana vind dat de oosterkerk moert blijven dienst doen in de form zoals ze het nu ook doen te gek voor de omgeving

 • D.Karman

  1/15/2022

  Het zou een groot verlies zijn als buurtbewoners en andere Amsterdammers met een kleine beurs niet meer in staat zijn om bijv. de gratis middag concerten bij te wonen !

 • G.Dumbar

  1/16/2022

  Ik ondersteun de brief: de Oosterkerk heeft een goede functie!
  Bovendien moet zo n monument in orginele staat blijven!

 • V. Bonnet

  1/16/2022

  Ik ondersteun de brief.

 • Paul van Deursen

  1/17/2022

  Oud-bewoner van Wittenburg.
  Heb vroeger concerten bijgewoond en tentoonstellingen bezocht en was van plan dit weer te gaan doen. Had me onlangs voor de nieuwsbrief ingeschreven.
  Ben het volkomen met jullie eens.
  Heb gekeken naar Youtube filmpjes van Citykerk en werd daar niet vrolijk van.
  Ga door!

 • Raphaela Danksagmuller

  1/17/2022

  De Stichting Oosterkerk werkt al jarenlang intensief samen met het Conservatorium van Amsterdam. De kerk is een zeer belangrijk podium voor de studenten van het conservatorium.
  Het is van groot belang zowel voor de buurtbewoners als ook voor de studenten van het conservatorium dat de samenwerking met Stichting Oosterkerk voort kan blijven bestaan.

 • Pieter van Dam

  1/18/2022

  Groot respect voor alles wat in de afgelopen 35 jaar is bereikt! Vreselijk, dat daar zo over heen wordt gewalst met alle goede bedoelingen.

  Waarom weer een burgerinitiatief om zeep helpen?