Duo Hochscheid & Van Ruth

In de Oosterkerk:

Biografie

In de loop van de jaren hebben Doris Hochscheid en Frans van Ruth een gemeenschappelijk repertoire opgebouwd van zo’n 120 composities, reikend van de gambasonates van J.S. Bach tot een toenemend aantal speciaal voor hen geschreven stukken.

Doris Hochscheid studeerde bij Dmitri Ferschtman in Amsterdam, Melissa Phelps in Londen en Philippe Muller in Parijs. Tijdens het Tanglewood Festival werd zij tweemaal onderscheiden met de ‘Prize for an outstanding cellist’. Bij Asko|Schönberg soleerde zij in celloconcerten van Ligeti, Dmitri Andrikopoulos, Martijn Padding, Chiel Meijering en Seung-Ah Oh. Zij maakt deel uit van The Stolz Quartet en is docente Alexandertechniek en kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam (www.dorishochscheid.nl).

Frans van Ruth was aanvankelijk leerling van Hans Osieck. Na zijn literatuurstudies in Utrecht en Parijs studeerde hij in Utrecht piano en kamermuziek bij Herman Uhlhorn en EliGoren. Tijdens de Hugo Wolf Wettbewerb van 1987 ontving hij een speciale liedbegeleidersprijs en in 2011 was hij coO redacteur vaneen nieuwe uitgave van het volledige liedoeuvre van Leander Schlegel.Hijis docent kamermuziek en liedinterpretatie aan het Conservatorium van Amsterdam (www.fransvanruth.nl).

In 2007 hebben Doris Hochscheid en Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht om daarin hun activiteiten op het gebied van Nederlandse muziek onder te brengen. Naast de samenstelling van een volledige online catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano (www.cellosonate.nl) de programmering van in ieder geval één Nederlandse compositie per concert en een educatieve concertserie aan het CvA, waarin zij samen met masterstudenten Nederlandse kamermuziek spelen, heeft dit geleid tot een uitgebreid cd-project in samenwerking met de vooraanstaande Duitse cd-firma Musikproduktion Dabringhaus und Grimm(MDG). Deze stot nu toe verschenen cd’s kregen in binnen- en buitenland demeest lovende kritieken en werden bekroond met talrijke prijzen en onderscheidingen.

Opzienbarend is ook hun Album-project, waarvoor 30 Nederlandse componisten korte duo stukken schreven voor de doelgroep kinderen en minder jonge amateurs. In november 2014 ontvingen zij als eersten de Vriendenprijs van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek voor “de onderscheidende en overtuigende wijze” waarop zij zich inzetten voor de Nederlandse muziek.

Voor 2015 staan onder meer gepland: een drieweekse tournee door Indonesië, waar zij naast Nederlandse ook twee nieuwe Indonesische composities zullen uitvoeren, de opname van een nieuwe cd met als werktitel ‘The Maastricht-Paris Connection’, en de presentatie daarvan tijdens een eigen weekendfestival in Maastricht.

Het artistieke doel van de musici: de fascinatie van iedere duocompositie als organische eenheid met het publiek te delen, werd onderkend door een Amerikaanse criticus, die schreef: “Seldom has a cello-and-piano team seemed so unified, in intent and in action”.