Slava Poprugin

Pianist

In de Oosterkerk:

Biografie

De Russische top pianist Slava Poprugin (geboren in 1973) vertegenwoordigt een andere en unieke benadering van hoe het klassieke muziekrepertoire aan het publiek wordt gebracht. Zijn uitvoeringen, zij het thematische recitals, kamermuziek of het spelen met orkesten, zijn altijd provocerend en toch vol gevoel en oprechtheid. Het publiek wordt meegenomen met het verhaal en beleeft het van het eerste tot het laatste moment. Slava’s manier om met het publiek te communiceren, maakte hem op veel podia over de hele wereld een gewilde muzikant.

Poprugin heeft 26 jaar ervaring in muziekeducatie. Hij studeerde in 2000 af aan Gnessin de Russische Academie voor Muziek in Moskou (de hoogst gewaardeerde instelling voor muzikale pedagogie in Rusland) maar hij begon al met lesgeven op de leeftijd van 17, toen hij muziekles gaf aan kinderen. De laatste 15 jaar (1999 – 2015) was hij docent aan het Tsjaikovsky Conservatorium in Moskou, waar hij piano- en kamermuzieklessen leidde. Onder zijn alumni van beide klassen zijn Olga Pashchenko, Maria Lyapkova, Dmitry Prokofiev en Alexander Buzlov.

Na zijn afstuderen aan de Russische Gnessin Academy of Music in Moskou startte hij onmiddellijk een vruchtbare samenwerking met Natalia Gutman, een van ’s werelds meest gewaardeerde celloartiesten. Dit is tijdens zijn groei en erkenning als een groot performer van het kamermuziekrepertoire. Gutman en Poprugin deden samen optredens voor meer dan 15 jaar en trokken letterlijk de wereld over met concerten in Europa, Rusland, Zuid-Amerika, Azië en de Stille Oceaan op podia zoals Tsjaikovski en de Conservatoriumzalen van Moskou, het Nationale Concertgebouw in Taipei, Hoam Art Hall in Seoul en Sala Cecília Meireles in Rio de Janeiro.

Slava’s andere opmerkelijke samenwerkingen omvatten optredens met Yury Bashmet, Alexander Buzlov, Martin Fröst, Alexander Kagan en anderen op de beroemde kamermuziekfestivals in Kuhmo, Rheingau en Kreuth. De meest recente uitvoeringen zijn geïnspireerd door een samenwerking met violiste Lisa Ferschtman met concerten in Maastricht, Amsterdam en Nijmegen met een grote lovende kritieken.

Naast een kamermuziekspel heeft Slava een actief recitalleven. Vanwege zijn brede interesses bestrijkt de looptijd van zijn programma’s bijna het hele universum van pianomuziek van Beethoven en Chopin tot John Cage, Valentin Silvestrov en Galina Ustvolskaya, uitgevoerd in de fasen van Moskou International House of Music, Salle Pleyel in Parijs, Musiikkitalo Helsinki Muziekcentrum en anderen.

In zijn zoektocht naar nieuwe ontdekkingen en manieren om met het publiek te communiceren, werkt hij actief samen met andere pianisten. De meest recente en prominente voorstellingen omvatten duoprogramma’s met Alexei Lubimov in het Arnold Schönberg-centrum in Wenen met de Second Vienna School en Russische avantgarde-muziek en Stravinsky en Satie ‘Paris Joyeux & Triste’ in Haarlem en Moskou, en een grote reeks concerten met de muziek van Simeon ten Holt samen met Alexei Lubimov, Alexander Melnikov, Alexey Zuev en Jeroen van Veen, uitgevoerd in Bayreuth, Antwerpen, Berlijn en Tallinn.

Poprugin is een gevraagde solist voor de concerten met orkesten. Hier speelt hij een breed scala aan programma’s met muziek van Mozart, Rachmaninov, Stravinsky, Schumann, Ravel met dirigenten zoals Susanna Mälkki, Vladimir Jurowski, Dmitry Liss, Vladimir Verbitsky en anderen. Slava’s programma’s en concerten zijn ook beschikbaar op cd’s, zowel recitals als in ensembles met Natalia Gutman (Live Classics), Alexander Buzlov (Delos), Alexei Lubimov (Alpha).

De stijl van Slava Poprugin kenmerkt hem als een prominente drager van het beroemde Russische pianoschoolfenomeen, dat decennia geleden werd geplant door Heinrich Neuhaus en Konstantin Igumnov. Slava hoopt oprecht een ware vreugde en empathie voor muziek naar zijn luisteraars te brengen met behulp van zijn unieke programma-aanpak.