Sandrine Chatron

Harpiste

In de Oosterkerk:

Biografie

Sandrine Chatron is een nieuwsgierige harpiste. Een wegbereider met vele gezichten. Zij is soliste, kamermusicus, orkestlid en pedagoog. Chatron woont in Amsterdam waar ze sinds 2009 solo harpist is van het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht. Sinds 2012 geeft ze les op het Conservatorium van Amsterdam.

Zij studeerde harp en kamermuziek aan het Conservatorium van Parijs (1994) bij Gerard Devos en Marie-Claire Jamet. Chatron won het Concours Louise Charpentier (1998), het kamermuziek concours van Arles (1999) en het concours van de Fondation Natexis Banque Populaire (2000).

Zij bouwde met passie een groot repertoire op, van enkelvoudige harp tot hedendaagse composities. Lid van het Ensemble Calliopée en het Trio Polycordes, zij speelde op het Cite de la Musique, het Festival Messiaen au Pays de la Meije, het festival Pablo Casals, de Festivals de Strasbourg, Sablé, Saison Musicale de Royaumont. Chatron speelde ook in Canada, China, de Verenigde Staten, Marokko, Italië en Spanje. Zij soleerde op het Festival Présences, in het Théâtre des Champs-Elysées, in het Musée d’Orsay, op Radio France en in het Concertgebouw in Amsterdam.

Ze interpreteerde niet eerder gespeelde werken van componisten als Pierre Boulez, Krystof Maratka, Susumu Yoshida, Ricardo Nillni, Frédérick Martin,Luis Naon, Alexandros Markeas, Robin De Raaf.

Haar passie voor onbekend of niet eerder uitgevoerd repertoire leidde tot de geprezen solo albums: André Caplet et ses contemporains (2005, Ambroisie) en Le salon de musique de Marie-Antoinette (2009, Ambroisie-Naïve/le Musée de la Musique) en een serie opnames voor kamermuziek en orkest.

Chatron werkt regelmatig samen met het Ensemble Intercontemporain, Klangforum-Wien, Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Orchestre national du Capitole de Toulouse, Mahler Chamber Orchestra, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Berliner Philharmoniker en Lucerne Festival Orchestra. Ze speelde onder leiding van dirigenten als Claudio Abbado, Ricardo Mutti, Georges Prêtre, Sir Simon Rattle en Pierre Boulez.