Mattias Spee

Pianist

In de Oosterkerk:

Biografie

Mattias Spee is een Nederlandse pianist en componist. Vanuit zijn klassieke achtergrond is hij zich gaan verbreden en heeft hij zijn focus verlegd naar compositie, improvisatie en (interdisciplinaire) samenwerkingen. Mattias won prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours, het Steinway Pianoconcours, het SJMN Concours, de Rotterdamse Pianodriedaagse en de Vrienden Cultuurprijs. Thuis speelt hij op een Grotrian-Steinweg-vleugel uit 1992, hem in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Samen spelen met anderen speelt een belangrijke rol in de muzikale activiteiten van Mattias. Naast optredens in projectensembles, maakte hij jarenlang deel uit van het Goudsbloemtrio, samen met klarinettiste Ana Prazeres en celliste Hadewych van Gent. Een andere grote muzikale passie van Mattias ligt bij de hedendaagse klassieke muziek. Hij is van mening dat er in het modern repertoire grote schatten te vinden zijn, die helaas door een groot deel van het concertpubliek onontdekt zullen blijven. Daarom verwerkt hij regelmatig hedendaagse muziek in zijn concertprogramma’s. Ook componeert Mattias zelf muziek voor piano. In zijn eigen composities laat Mattias vaak ruimte voor improvisatie en spontane ingevingen.

Mattias heeft ook een grote fascinatie voor muziek die, al dan niet terecht, in de vergetelheid is geraakt. Hij vindt het belangrijk om aandacht te schenken aan de enorme hoeveelheid muziek die onder het stof terecht is gekomen, deze op te duikelen en nieuw leven in te blazen. Deze fascinatie heeft geresulteerd in een serie albums getiteld “Eclipse” met muziek van onbekende componisten. Het eerste album in deze serie, gewijd aan de muziek van Joseph Wölfl, kwam uit in juni 2021.

Behalve muzikant is Mattias ook overtuigd veganist. Hij heeft een uitgesproken mening over dierenleed en de negatieve gevolgen van onze levensstijl voor het milieu.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.mattiasspee.com