Duo Verso

Panfluit & gitaar

In de Oosterkerk:

Biografie

Al sinds 1997 vormen panfluitist Matthijs Koene en gitarist Stefan Gerritsen een vast duo, dat een heel eigen plek heeft verworven op de klassieke podia. Zij worden niet alleen geprezen om hun virtuositeit en geoliede samenspel, maar ook voor hun veelzijdige en avontuurlijke programmering. Hun concerten vormen een coherent geheel, waarin verrassende verbanden worden gelegd tussen bestaande klassieke werken en“ topstukken” uit hun eigen repertoire. Verso won de Vriendenkrans en Concertgebouwprijs in 2003, de prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio concours in Barcelona en de IBLA grand Prize in Italië. Het duo maakte tournees in de Verenigde Staten, Griekenland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika. In 2007 gaven Matthijs en Stefan een recital in de beroemde Carnegie Hall in New York. Panfluit-gitaar is geen alledaagse combinatie. Het creëren van een autonoom repertoire voor panfluit en gitaar is dan ook het hoofddoel van het duo. Toch staat ook ouder repertoire regelmatig op de lessenaar: werken van Bélà Bartok, Mauro Giuliani, Astor Piazzolla, John Dowland, Nicolo Paganini, Franz Schubert, Jacques Ibert, Maurice Ravel en andere componisten. Het duo werkt ook regelmatig samen met andere musici en ensembles. Zo zijn er programma’s met zang, viool, saxofoonkwartet en 2 harpen.

 

Trouw, 2010: “Het duo is perfect op elkaar afgestemd.”

Classical Guitar Magazine 2010: “Verso are highly skilled, very professional and charismatic performers”.

 

 

Matthijs Koene: Panfluiter des Vaderlands

Matthijs Koene (1977) wordt internationaal gezien als een van de meest vooraanstaande panfluitisten van zijn tijd. Matthijs is grensverleggend; zijn visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot. Hierdoor heeft de panfluit zijn intrede kunnen doen in de klassieke muziek.

Hij weet menig componist te overtuigen om een werk voor panfluit te schrijven. Tot op heden zijn meer dan 200 composities voor Matthijs gemaakt, veelal aan hem opgedragen: solowerken, in kamermuziek, met orgel, als onderdeel van ensemble en soloconcerten. Vaak door componisten van naam als: Theo Loevendie, Roderik de Man, Daan Manneke, Guus Janssen, Klaas de Vries, Chiel Meijering, Gwyn Pritchard, Fabio Nieder, Calliope Tsoupaki, Martijn Padding, Klas Torstensson en Ron Ford.

Matthijs ontving zijn eerste panfluitlessen op 7-jarige leeftijd en sloot zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude af. Kort daarna werd hij in 2005 benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut.

In oktober 2018 bracht Matthijs samen met blokfluitst Erik Bosgraaf en het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz het werk ‘Salto di Saffo’ van Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki in première in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.

 

Autonoom panfluitrepertoire

“De klank van de panfluit boeit mij,” aldus Koene. “Het instrument is zeer expressief door haar vele kleurmogelijkheden en dynamische bereik. Ik ben ervan overtuigd dat er technisch en dus muzikaal nog veel meer kan dan ik nu voor mogelijk houd. Ik doe daar graag onderzoek naar. Oplossingen bedenken, in basis theoretische gedachten tot klinken laten brengen.
De panfluit kan een rol spelen in de klassieke traditie. Ik ben ervan overtuigd dat dit voornamelijk te realiseren is door het opbouwen van een autonoom repertoire, namelijk fantastische composities waarin de panfluit een prominente rol speelt. Maar ook door gewoonweg repertoire voor andere instrumenten uit te voeren, zoals bijvoorbeeld de fluitsonates van J.S. Bach.”

 

Recensies

“Koene does things with his instrument which sounds quite impossible at times.” (Soundboard Magazine, 2010)
“Koene is inmiddels algemeen erkend als een absolute meester op zijn instrument.” (Klassieke Zaken, 2010)
“Der Panflötensolistversucht, die Panflöte als klassisches instrument zuetablieren. Das gelang mitausdrucksstarkerVirtuositätund technisch perfekt.” (Berner Zeitung, 2009)

 

Prijzen

  • Vriendenkrans, Concertgebouwprijs en AVRO Radio-prijs (2003)
  • Prijs voor eigentijdse muziek van het Comradio-concours in Barcelona (2003), met Verso
  • IBLA Grand Prize Top Winner Award enPiazzolla Award in Italië (2006), met Verso
  • Finaleplaatsen in ‘The CAG musiccompetition’ in New York (2005 en 2006), met Verso

 

 

Stefan Gerritsen

Stefan Gerritsen is een veelzijdige klassieke gitarist met een repertoire dat zich uitstrekt van oude muziek tot de nieuwste composities, niet zelden aan hem opgedragen. Daarnaast schuuwt hij het avontuur niet en initieert hij nieuwe projecten om het repertoire voor de klassieke gitaar uit te breiden. In december 2016 gaf hij de premieres van nieuwe composities voor koor en gitaar, waaronder de wereldpremière van Einde en Begin van Roderik de Man.

Naast de klassieke gitaar bespeelt hij ook een zogenaamde 31-toongitaar, een instrument gebaseerd op het stemmingssysteem van de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens ( 17e eeuw). Dit instrument leent zich door zijn zuivere tertsen uitstekend voor muziek uit de Renaissance en Barok, maar ook voor nieuwe klankwerelden zoals goed is te horen is in de composities voor  microtonaal ensemble Scala. waarin hij naast de akoestische ook een elektrische 31-toon gitaar speelt.

Stefan studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt. Stefan behaalde in 1998 het diploma Docerend Musicus met onderscheiding en in 2000 voltooide hij zijn opleiding Tweede Fase Cum Laude. Naast de lessen aan het conservatorium werd hij intensief gecoacht door de Canadese gitaar virtuose Laura Young. In 2001 studeerde hij aan het vermaarde EscolaLuthier te Barcelona bij Alex Garrobé. Stefan concerteert in binnen en buitenland,met verschillende ensembles en als solist. Daarnaast nam hij deel aan vele internationale gitaarfestivals en volgde masterclasses bij o.m. Manuel Barrueco, Nigel North en Roberto Aussel.

Stefan was finalist in verschillende gitaarconcoursen en won in november 2006 de tweede prijs van het internationale gitaarconcours van Zwolle.

In augustus 2005 gaf Stefan samen met RavindSanga een recitel oude muziek voor torenmalig koningin Beatrix. Stefan speelde met gerenommeerde ensembles voor hedendaagse muziek, zoals het Nieuw Ensemble en maakt deel uit van diverse ensembles voor (hedendaagse) kamermuziek. Daarnaast treedt hij op als solist met grotere bezettingen zoals in het luitconcert in D van Antonio Vivaldi en het concert voor gitaar en orkest van Heitor Villa-Lobos. Stefan verleende zijn medewerking aan diverse cd-opnames zoals Archipel III voor gitaar solo van Daan Manneke op diens cd: “Si blue si Calme”. Hij was vele malen te beluisteren op radio en televisie in zeer uiteenlopende muzikale stijlen: van een tango voorstelling met de Argentijnse zangeres RoxanaFontan tot aan nieuwe muziek voor de 31-toons gitaar, of nieuwe composities voor zijn vaste duo: Verso.

Stefan Gerritsen: Een grandioze gitarist  (Volkskrant op 22 juni 2016).

Guitarist Gerritsen is virtuosic and fluent in all of the techniques of modern guitar playing. (Soundboard magazine 2011)