dinsdag 4 augustus 2020 20:00-21:00 uur

Kalle de Bie presenteert in dit programma twee solowerken voor cello. Natuurlijk begint het programma bij Bach, die met zijn solosuites de meest beroemde werken voor cello schreef.

Omdat Bach de Zesde Suite oorspronkelijk voor een violoncello piccolo schreef, een cello met een extra (hogere) snaar, gebruikt Bach vooral het hoge register van het instrument. Dit geeft de hele suite een ongelooflijk stralend karakter. Tegenwoordig wordt de suite vaak op een normale cello gespeeld, wat een enorme technische vaardigheid vereist om het gemis van de extra snaar te compenseren.

Hierna volgt de eerste suite voor cello (opus 72) van Benjamin Britten. Britten was zich heel erg bewust van de beroemde cellosuites van Bach toen hij begon met het schrijven van zijn eigen suites en zijn Eerste suite bestaat net zoals Bachs suites uit zes delen.

De delen zijn echter geschreven in de stijl van karakterstukken.Zo is er een Serenata, een deel die exclusief bestaat uit pizzicato en daardoor herinnert aan een gitaar, maar ook een Marcia (mars) en een Bordone. Dit staat in groot contrast met de suite van Bach waar de delen zijn gebaseerd op verschillende dansen.

De zes delen worden afgewisseld door een terugkomend Canto. De Canto begint de suite en komt vervolgens elke twee delen terug. Dit geeft de suite een bijzondere eenheid ondanks de grote verschillen tussen de delen.

 

J.S. Bach – Suite nr. 6 in D Majeur, BWV 1012
– Prelude
– Allemande
– Courante
– Sarabande
– Gavotte I/II
– Gigue

 

Britten – Suite for Cello Op. 72
– Canto primo: Sostenuto e largamente
– I Fuga: Andante moderato
– II Lamento: Lento rubato
– Canto secondo: Sostenuto
– III Serenata: Allegretto (pizzicato)
– IV Marcia: Alla marcia moderato
– Canto terzo: Sostenuto
– V Bordone: Moderato quasi recitativo
– VI Moto perpetuo e Canto quarto: Presto

 

Reserveren

Het is alleen mogelijk de Oosterkerk te bezoeken met een reservering. Je kan via deze pagina één van de beschikbare stoelen reserveren.

Hier kan je meer informatie vinden over de coronamaatregelen die we hebben getroffen om uw bezoek veilig en aangenaam te laten verlopen.

Uitvoerenden