Sytse Buwalda

Countertenor

In de Oosterkerk:

Biografie

Sytse Buwalda begon zijn zangstudie op veertienjarige leeftijd bij Paul Hameleers en vervolgde zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne-Meyer.  Al meer dan dertig jaar is hij wereldwijd een veelgevraagde solist en had hij het genoegen om met muzikale grootheden te mogen werken zoals Sir David Wilcocks, Maasaki Suzuki, Alan Curtis en Edo de Waart in festivals zoals Het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, Settimane Musicale Senese in Sienna, Festival Arte Sacro Madrid, Lucerne Festival, Händel Festspiele Halle, Wratislawa Cantans and Festival Ancient Music Tochigi.

Het zingen van liederen is één van zijn grootste passies. Samen met luitist/gitarist David van Ooijen oogst hij in Europa veel succes met zijn bijzondere, verhalende recitals.

Met gitariste Saskia Spinder en mandolinist Ferdinand Binnendijk vormt hij sinds 2012 het Asteria Ensemble. Het repertoire bestaat uit speciaal voor dit ensemble gecomponeerde muziekstukken door o.a. Leo Brouwer, Viktor Khioulaphides en Daan Manneke, en bijzondere arrangementen van werken van o.a. Schubert, Mendelssohn en De Falla.

 

Sytse Buwalda soleerde op meer dan 130 cd’s. Zijn cd-oeuvre omvat, naast 9 solo cd’s, o.a. de wereldpremiere van Arminio van Händel o.l.v. Alan Curtis; Susanna en Theodora van Händel o.l.v. Peter Neumann, de Stabat Mater’s van Pergolesi en Vivaldi, diverse Matthäus Passionen, alle Bach Kantates en het Requiem van Mozart o.l.v. Pieter Jan Leusink, en de bekroonde Bach Motetten o.l.v. Sigiswald Kuijken. In 2015 verscheen de meervoudig bekroonde documentaire ‘Erbarme Dich: The Matthäus Passion stories’ van Ramon Gieling, waarin Sytse de titelaria zingt.

In 2012 werd Sytse Buwalda bekroond met de prestigieuze Premio de Honor Cuba Disco voor zijn hele cd oeuvre. In 2016 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.