Stefan Petrović

Pianist

Biografie

Stefan Petrović (Belgrado) begon met pianospelen op zesjarige leeftijd. In zijn tienerjaren nam hij deel aan talloze pianoconcoursen. Hij won onder andere de 1e prijs op het Jonge Pianisten Concours te Niš (Servië), de 1e prijs op het internationale concours Citta di Stressa in Italië en de 1e prijs op het internationale concours Petar Konjović te Belgrado. In 1995 won hij de Jonge Musicus van het Jaar prijs van het Ministerie van Cultuur in Servië en de prestigieuze Oktober Prijs van de stad Belgrado. Van 1996 tot 2002 gaf Stefan concerten in Servië, Montenegro en Macedonië als solist en als lid van een pianotrio.

 

In 2002 kwam Stefan naar Nederland waar hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij voltooide zijn bachelor en masterstudies in de klas van Naum Grubert. Tijdens zijn studie nam Stefan deel aan masterclasses door Dmitri Bashkirov, Anton Kuerti en Jean-Yves Thibaudet. Hij trad regelmatig op als solist en in 2007 speelde hij het Mozart Pianoconcert in d-klein KV 466 met het orkest van het Koninklijk Conservatorium o.l.v. Frank Zielhorst. Stefan maakte deel uit van verschillende kamermuziekensembles en werkte het meest intensief samen met leden van het Ysaÿe Strijktrio.

 

Na zijn studie trad Stefan op in Nederland, België, Italië en Spanje en begon hij een onderzoeksproject met betrekking totde 19e-eeuwse uitvoeringspraktijk. Tot zijn meest opmerkelijke optredens behoren o.a. Beethovens Tripelconcert op. 56 met Gordan Nikolić, Celine Flamen en Orquestra de Cambra Illa de Menorca, en Pianoconcert No.1 van Liszt met Kenneth Montgomery en het orkest van het Koninklijk Conservatorium. Stefan trad ook op in verscheidene festivals zoals de Amsterdamse Cello Biënnale en Festival de Música de Maó. Zijn onderzoek vindt plaats aan de Universiteit Leiden en richt zich op het gebruik van flexibiliteit van ritme en tempo in de uitvoering van 19e-eeuws repertoire. Dit onderzoek heeft zijn spel en interpretatie op vele manieren beïnvloed.

 


 

Stefan is gepassioneerd docent. Hij heeft veel ervaring als pianodocent en geeft les aan spelers van verschillend niveau: amateurs, conservatoriumstudenten en professionele musici. Sinds 2013 doceert hij een keuzevak over expressie in muzikale uitvoering op het Koninklijk Conservatorium. Daar is hij ook supervisor bij onderzoeksprojecten van masterstudenten.

 

https://www.stefanpetrovic.nl/