Pieter Bogaert

Pianist

In de Oosterkerk:

Biografie

Pianist Pieter Bogaert, geboren in België in 1993, begon met muziek toen hij vijf jaar oud was. Tot 2014 studeerde hij bij Griet Dodion aan de Hoofdstedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Brussel, waar hij ook lesson volgde in harmonie en contrapunt bij Antoinette Tronquo. Tezelfdertijd studeerde hij natuurkunde aan de universiteit. Deze studies leidden hem naar Engeland en tijdens zijn studies in Cambridge volgde hij piano- en compositielessen bij David Earl. Nadien trad hij toe tot de pianoklas van Raymond Fischer in Oxford.

 

Toen Pieter in 2017 besloot om zich uitsluitend op muziek toe te leggen, ging hij studeren bij Frank van de Laar aan het conservatorium van Amsterdam. Om zijn muzikale horizon te verruimen, nam hij deel aan talrijke masterclasses van docenten en solisten als Boris Berman, Naum Grubert, Boris Giltburg, Eldar Nebolsin, Jura Margulis, Håkon Austbø, Polina Leschenko en Levente Kende. Hij krijgt ook lessen historische uitvoeringspraktijk van Olga Paschenko, en werd hiervoor ook gecoacht door Pierre Goy. In 2018 nam Pieter deel aan The International Holland Music Sessions, en in 2019 deed hij mee aan Festival Jong Talent Schiermonnikoog.

 

Voor kamermuziek volgde Pieter masterclasses bij onder anderen Isabel Charisius (ex-Alban Berg Quartett), Nobuko Imai, Rudolf Ramming en Sebastian Schmidt (Mandelring Quartett). Hij focust ook op het liedrepertoire en vormt een duo met bariton Albert Jan de Boer. Pieter werd gecoacht door Jean-Baptiste Milon en Pierre Mak aan het conservatorium van Amsterdam en daarnaast kreeg hij lessen van Jeff Cohen, Eildert Beeftink en Gerold Huber. Zijn liefde voor zang zorgde er ook voor dat hij als pianist samenwerkte met verscheidene koren in Brussel en Oxford. In 2018 speelde hij mee in de hedendaagse opera “Kijk op voor de val!” in het kader van het Opera Forward Festival van de Nationale Opera in Amsterdam.

 

Pieter trad reeds op in België, Nederland, Portugal, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zowel solo als in kamermuziekverband. In 2018 kreeg hij de eerste prijs op de 19th International Competition Cidade do Fundão, waar hij ook de prijs voor beste vertolking van een Portugees werk ontving.

 

Februari 2020
Foto: Marije van den Berg