Nederlands Jeugd Gitaarorkest

Nederlands Jeugd Gitaarorkest

hét top gitaarorkest van Nederland

Biografie

Het Nederlands Jeugd Gitaarorkest– hét top gitaarorkest van Nederland –olv Peter Constant bestaat uit aanstormende talenten tussen de 16 en 25 jaar. De spelers zijn landelijk gekozen uit conservatorium studenten en net afgestudeerden. Het NJGO maakte haar debuut met een

5-steden concert tournee in mei 2005. Al snel werd dit frisse orkest regelmatig gevraagd voor optredens in Nederland en maakte in 2009 de eerste buitenlandse tournee naar Zwitserland. Solisten waren ondermeer het Groningen Gitaarduo, shakuhachi meester Andrew MacGregor en de befaamde gitarist Pepe Romero.

 

Het NJGO heeft inmiddels een uitgebreid repertoire en een uniek instrumentarium opgebouwd. De groep bespeelt naast de standaard instrumenten ook oktaaf en basgitaren die speciaal voor het NJGO zijn gebouwd met steun van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zo schijnt het orkest nieuw licht op muziek van Bach, Vivaldi en Handel alsook muziek van hedendaagse componisten.

De groep richt zich verder sterk op het bereiken en stimuleren van de gitaar onder een breed publiek d.m.v. samenspel projecten, waaraan vele honderden leerlingen en liefhebber gitaristen hebben deelgenomen.

 

Vaste dirigent van het Nederlands Jeugd Gitaarorkest is de Australiër Peter Constant. Als gitarist heeft Peter vele tournee’s gemaakt in Europa, Australië, Amerika en zuidoost Azië. Hij is te horen op zo’n 10 CD’s van diverse labels. Nu sinds 15 jaar in Nederland (Almere) gevestigd, concentreert Peter zich hoofdzakelijk op het Z.o.o. guitar duo, met Marion Schaap, dat recentelijk te horen was o.m. op het Grachtenfestival, het International Guitar Festival of Great Britain, Jazz- und Klassiktage Tübingen, het Staunton Music Festival (VS) en in het Concertgebouw te Amsterdam. Peter behoudt daarnaast zijn passie voor grote gitaarensembles en werd in 2001 gevraagd als gastdirigent van het European Youth Guitar Ensemble. In 2011 dirigeerde hij een ensemble van maar liefst duizend gitaristen in het Olympisch Stadion van Berlijn, tijdens het World Culture Festival 2011.

 

Het NJGO is een initiatief van Stichting Gitaarorkest Nederland. Kijk voor meer informatie op www.gitaarorkest.nl of voor live opnames op YouTube