Maarten ter Horst

Componist

In de Oosterkerk:

Biografie

Maarten ter Horst (Eindhoven, 1987) begon op vierjarige leeftijd met vioolspelen. Van huis uit genoot hij een rijke muzikale ontwikkeling dankzij zijn zeer betrokken viooldocent Koen Rens en zijn moeder, die pianoles gaf aan huis en dagelijks met hem viool oefende. Op zijn vijftiende ontstond een bredere interesse voor muziek en begon hij te componeren. Dit resulteerde de jaren daarna in enkele vroege werken voor viool en piano.

Na aanvankelijk een andere richting gekozen te hebben voelde Ter Horst in 2017, op zijn 30e, weer de drang om muziek te schrijven. Hieruit ontstonden zijn twee sterk autobiografische strijkkwartetten, die hij afrondde tijdens de lockdown in 2020. De werken vormen een persoonlijk verhaal over liefde, twijfel, strijdkracht en hoop. Het Helikon Quartet neemt in 2021 Ter Horsts Strijkkwartetten nr. 1 en 2 op voor het label Cobra Records.

Voor Ter Horst is componeren een manier om emoties te delen. Hij schrijft partijen die elkaar opstuwen in een zoektocht waarin dromen en verlangens zich willen verzoenen met de werkelijkheid. Wat opvalt is de tijdloze, melodieuze muzikale taal. Hiermee toont hij een verrassend nieuw perspectief op een klassieke traditie.

In de woorden van het Helikon Quartet: “Een veelbelovende jonge componist met een sterke persoonlijke boodschap en talent voor compositorische storytelling.”