Maarten Koningsberger

Biografie

Een grote verscheidenheid van stijlen is kenmerkend voor bariton Maarten Koningsberger. Dat geldt voor zijn opera rollen, maar vooral ook voor zijn recitals, die bijna vier eeuwen repertoire omvatten. Zijn concertreizen voeren hem naar prestigieuze zalen en festivals over de hele wereld, zo zong hij o.a. in het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam, maar ook in het Barbican Centre in Londen, de Baxter Concert Hall in Kaapstad, de Bejing Concert Hallin China, het Mann Auditorium in Tel Aviv, de Staatsoper in Berlijn en het Theater an der Wien in Wenen, de Philharmonie in München, Madrid, en het Romanian Atheneum in Boekarest.

 

Hij heeft zich ook vooral als liedzanger een internationale reputatie verworven (De Telegraaf: “Koningsberger triomfeert in Vocale Serie Concertgebouw Amsterdam” en Trouw: “Koningsberger zingt groots recital”) o.a. in de Wigmore Hall in Londen, de Carnegie Hall in New York, de Salle Pleyel in Parijs en de Esplanade in Singapore. Hij heeft inmiddels meer dan twintig cd-opnames op zijn naam staan, waaronder Liederen van Franz Schubert met Graham Johnson (Hyperion Schubert Edition), liederen van Brahms en van Fanny Mendelssohn met Kelvin Grout, Robert Schumann met Marietta Petkova, en 17e eeuwse consort songs met Blokfluitkwartet Brisk en Mélodies van Milhaud met Rudolf Jansen. Recent werd zijn cd met songs van Henry Purcell door het toonaangevende blad Gramophone gekozen tot “Editor’s Choice” (“Perfect Purcell on a superlative release chock-full of treasures”).

 

Ook schuwt hij het experiment niet: zijn cd-opname van “Die Schöne Müllerin” van Schubert met begeleiding van twee gitaren werd in binnen- en buitenland bejubeld door de pers. (Volkskrant:“Fraaie proeve van Liedkunst”, Parool: “Werkelijk prachtige bewerking die vele versies met pianoovertreft”). In de zomer van 2012 verschijnt een cd-opname van Mahler’s “Lieder des Knaben Wunderhorn”met Ed Spanjaard aan de vleugel.

 

Maarten Koningsberger wordt uitgenodigd door toonaangevende orkesten van over de hele wereld, zo zong hij ondermeer met de Akademie Alte Musik Berlin, het Rotterdams Filharmonisch Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, Les Arts Florissants, The Academy of Ancient Music, Tafelmusik Toronto, Les Talents Lyriques en The Orchestra of the Age of Enlightenment, en werkte met dirigenten als William Christie, Jeffrey Tate, Gustav Leonhardt, Gennady Roshdenstvenski, René Jacobs, Reinbert de Leeuw, Marin Alsop, Mark Minkowski, Ton Koopman, Richard Egarr, Jaap van Zweden, Roberto Benzi en Christophe Rousset.

 

Maarten Koningsberger wordt veel gevraagd om zitting te nemen in jury’s en geeft masterclasses over de hele wereld. Hij is als docent verbonden aan het Amsterdams Conservatorium en het Centre de Musique Baroque de Versailles.