Gibraltar

In de Oosterkerk:

Biografie

De band Gibraltar speelt liederen en andere muziek uit het Middellandse Zeegebied. Van Oost-Spanje tot Griekenland, van Marokko tot Israël, van chansons tot tarantella’s, van rai tot klezmer: ontroerend, aanstekelijk, feest! Nieuwsgierigheid, ontmoeting en broederschap staan centraal bij de vier speelse professionals van Gibraltar.

 

De Nederlandse formatie is vernoemd naar dat merkwaardige stukje Groot-Brittannië in de punt van Zuid-Spanje waar apen een reuzenrots en toeristen beklimmen. Het is ook de plek waar Europa en Afrika elkaar bijna raken. De naam Gibraltar is een samentrekking van de Arabische woorden djebel en ‘Tariq’. Waarbij het eerste ‘rots’ betekent en het tweede de naam is van de Berberse veldheer Tariqibn Zijad, die in 711 de Straat van Gibraltar overvoer om Spanje af te nemen van de Visigoten. En lang voor die tijd trokken de Grieken, de Romeinen en nog veel meer volkeren door de Méditerranée. Als íéts een culturele smeltkroes is, dan wel het Middellandse Zeegebied.

 

De band bestaat nu een paar jaar en heeft een prettig afwisselend repertoire ontwikkeld. La création du monde van Darius Milhaud (in Marseille geboren) kan zomaar stuiten op het nummer ‘Sidi Mansour’ van de Tunesiër Saber Rebaï. Die de melodie heeft gepikt van… ‘Ma Baker’ van de Duitse discogroep Boney M. Prachtige volksliederen van de eilanden Corsica, Sardinië en Majorca gaan hand in hand met een chanson van Charles Trenet, de meezinger ‘Arrivederci Roma’ en pophits van de Turkse superster Tarkan. En dan klinkt er iets Grieks, Egyptisch of Spaans; zo’n beetje alle landen komen voorbij.De bandleden bewerken alle stukken zelf.

 

De bandleden zijn:

Dirkjan de Koning – percussie & melodica
Joris Vermeulen – rieten & zang
Pieter van Lier – contrabas, basgitaar, ud & zang
Rob Stoop – toetsen & accordeon