zaterdag 22 januari 2022 15:00-16:00 uur

De Nederlands-Russische celliste Maya Fridman is een gepassioneerd pleitbezorger van nieuwe muziek. Na haar ontdekking van de compositie ‘Rimpelingen’ (2017) van Jan-Peter de Graaff tijdens de Gaudeamus Muziekweek, kwam haar droom uit toen De Graaff speciaal voor haar een nieuw stuk componeerde: ‘The Forest in April’.

Eerder maakten Rick van Veldhuizen en pianist Carlos Marín Rayo een pianoarrangement van ‘Rimpelingen’, dat in 2020 in première ging door laatstgenoemde en Maya Fridman en net als het nieuwe werk op het programma staat.

In ‘The Forest in April’ (2021) staat de relatie tussen solist en orkest/piano centraal als een metafoor voor de relatie tussen mens en natuur. In de compositie hoor je hoe de cellist de piano stuurt en beïnvloedt en hoe de piano langzaamaan muteert tot een gedrocht dat bezwijkt onder zijn eigen gewicht.

De andere muziekstukken die Maya Fridman & Carlos Marín Rayo spelen – van o.a. J.S. Bach, Manuel de Falla, Ernst Bloch en Erkki-Sven Tüür – leggen een emotioneel pad tussen de twee werken van De Graaff. Hierbij worden thema’s onderzocht die – zoals de luisteraar zal merken – door de eeuwen en stromingen heen gemeengoed zijn gebleven.

 

Op het programma:

The Forest, from ‘The Forest in April’ (2021) – Jan-Peter de Graaff

 

Quasi un’illusione (2016) – Hans Kox

Nana, from ‘7 Spanish Popular Songs’ – Manuel de Falla

Meditación (Meditation, 2017) – Miguel Bustamante Guerrero

Dedication (1990) – Erkki-Sven Tuur

Prayer, from ‘Jewish Life’ – Ernst Bloch

Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ – Johann Sebastian Bach

 

Rimpelingen (2017) – Jan-Peter de Graaf (arr. Rick van Veldhuizen/Carlos Marín Rayo)

*Alle stukken van Hans Kox’ Quasi un’illusione tot J. S. Bach’s Ich run zu dir, Herr Jesu Christ zullen zonder onderbreking gespeeld worden (zonder applaus)

 

 

Reserveren

Het is alleen mogelijk de Oosterkerk te bezoeken met een reservering. Je kan via deze pagina één van de beschikbare stoelen reserveren.

Hier kan je meer informatie vinden over de coronamaatregelen die we hebben getroffen om je bezoek veilig en aangenaam te laten verlopen.

Uitvoerenden