vrijdag 9 oktober 2020 13:00-14:00 uur

Het Intercontinental Ensemble speelt muziek van Felix Mendelssohn & Bohuslav Martinů.

 

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Symphony N.4 op.90

  1. Allegro vivace
  2. Andante con moto
  3. Con moto moderato
  4. Presto and Finale: Saltarello

“This is Italy! And now has begun what I have always thought… to be the supreme joy in life. And I am loving it. Today was so rich that now, in the evening, I must collect myself a little, and so I am writing to you thank you, dear parents, for having given me all this happiness.”

Dit schreef de Duitse componist Mendelssohn vanuit Venetië aan zijn vader. Ook Mendelssohn kon niet ontkomen aan de Italiaanse schoonheid en levenslust, toen hij door Europa reisde. Zijn 3e symfonie (“Scottish”) stamt ook uit die tijd.

Zijn poging, om het Italiaanse karakter in zijn muziek te vangen, werd onmiddellijk zeer positief onthaald. Het is dan ook een symfonie die vanaf de eerste noot al overvloeit van optimisme en energie. Het is daarom bevreemdend dat het een van Mendelssohn’s stukken was, waar hij zelf nooit helemaal tevreden mee was. Hij wou het verschillende keren herschrijven en het werd pas 4 jaar na zijn dood uitgegeven.

 

Bohuslav Martinů: Nonet No.2, H.374

  • I. Poco Allegro
  • II. Andante
  • III. Allegretto

Bohuslav kan samen met Leoš Janáček gezien worden als de belangrijkste vertegenwoordiger van Tsjechische muziek in de 20e eeuw. Martinů toont in zijn muziek wel een veel speelsere aanpak, ondanks een diepgang in gevoel die men vaak associeert met Tsjechische muziek.

Hij schreef zijn nonet in het jaar van zijn overlijden, 1959. Het was een commissie van het Tsjechische nonet en beleefde zijn premiere op de Salzburg Festival van dat jaar. Het was ter ere van hun 35-jarige bestaan, maar kan ook gezien worden als een ode aan Tsjechië, het thuisland dat Martinu al meer dan 35 jaar niet meer had gezien.

 

 

Uitvoerenden