zaterdag 5 september 2020 14:00-15:00 uur

Furor Musicus presenteert in dit concert repertoire van hun nieuwste CD met composities van de Duitse componist Johann Fischer (1646-1716/17). De CD zal eind augustus officieel worden uitgebracht.

Johann Fischer was een veelzijdig musicus. Als violist en componist vervulde hij onder andere de functie van kerkmusicus en hofmusicus en hij verbleef in vele plaatsen in Europa. Vijf jaar was Fischer de kopiist van de Franse hofcomponist Jean-Baptiste Lully (1632-1687) en hij droeg door de kennis die hij daar opdeed bij aan de implantatie van de Franse stijl in Duitsland.

Furor Agraricus

Volgens de Duitse componist en theoreticus Johann Mattheson (1681-1764) was Fischer ook een bijzonder grappige man en dat komt terug in de composities die u bij deze concerten te horen zult krijgen: in het werk Das Eins = Dreij und Dreij Eins wordt de violist uitgedaagd om heel snel te wisselen tussen de viool, de altviool en de violino piccolo. Dit werk draagt dan ook de ondertitel Der habile (vaardige) Violiste.

Met de Churländische Suite nam Fischer afscheid van zijn vrienden in Letland. In dit werk maakte hij gebruik van Letse volksmelodieën uit de 17e-eeuw. Voor de Suite Unterschied zwischen einen rechten Violinist und gemeinen Bauern – Fiedler heeft Furor Musicus ook Furor Agraricus uitgenodigd: Fischer vergelijkt namelijk in dit werk een ‘echte’, d.w.z. een opgeleide violist, met een boerenfiedelaar. In dit werk zult u ook boereninstrumenten te horen krijgen, zoals de klompviool, de Kistegitarre en de boerenlier.

 

Furor Musicus

Antoinette Lohmann – Quartgeige (violino piccolo), viool, altviool, klompviool
Jörn Boysen – klavecimbel, boerenlier, Kistegitarre
María Sánchez Ramírez – violoncello, Bumbass

 

Furor Musicus werd in 2008 opgericht door Antoinette Lohmann. De groep legt zich voornamelijk toe op de uitvoering en registratie van onbekend veelal Nederlands 17e en 18e eeuws repertoire op historische instrumenten.

 

Een klompviool

Concertdata

vrijdag 4 september 2020 om 20.00 uur
zaterdag 5 september 2020 om 14:00 uur
zaterdag 5 september 2020 om 16:00 uur

 

Kaartverkoop

Gratis/ vrijwillige bijdrage

Meer informatie en reserveren:
www.klassiekinoost.nl

 

Programma

– Suite à violino piculo solo, componiret in memoriam der chur-ländische Freüden

– Das Eins = Dreij und Dreij Eins oder Der habile Violiste

– Unterschied zwischen einen rechten Violinist und gemeinen Bauern – Fiedler (Furor Musicus & Furor Agraricus)

Uitvoerenden