Mark van Tongeren

Stemkunstenaar

In de Oosterkerk:

Biografie

Mark van Tongeren is een etnomusicoloog, stemkunstenaar en geluidsonderzoeker met een diepe interesse in de synergie van kunst, wetenschap en contemplatieve tradities. Zijn muziek ontstaat voornamelijk uit improvisaties, waarbij hij de stem (in alle mogelijke gedaanten), boventoonzang/keelzang, mondharpen en geluidsobjecten gebruikt, soms met electronica. Hij legt verbindingen tussen archaïsche muziektradities en de natuur (bv. van de nomadenvolken waar hij onderzoek deed, of van de plek waar hij woont) en het grenzeloze palet van eigentijdse kunstvormen.

 

Van Tongeren begon in de jaren‘90 als bricoleur-geluidenmaker, onder andere bij het Silotheater (De Parade, Oerol). In de jaren 2000 verschoof zijn aandacht naar improvisatie in het Amsterdamse collectief Oorbeek en diverse internationale samenwerkingen. Na publicatie van het eerste boek gewijd aan boventoonzang, begon hij een PhD als artistiek onderzoeker aan de Universiteit Leiden / het Orpheus Instituut (Gent). In het huidige decennium neemt het lichaam een meer centrale plaats in, onder andere in diverse samenwerkingen met dansgroepen in Taiwan, waar hij al jaren woont en les geeft.

Naast eigen onderzoeksreizen naar nomadische, mediterrane, Tibetaanse en Taiwanese inheemse gemeenschappen, organiseert hij sinds enkele jaren ook muziekreizen.