Jaap Kooi

Pianist

In de Oosterkerk:

Biografie

Pianist Jaap Kooi kreeg zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Gérard van Blerk. In 1986 behaalde hij cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus. Een beurs van WVC en de Cuypersprijs (voor een uitzonderlijk piano-examen) stelden hem in staat enige tijd verder te studeren bij John Bingham in Londen. Masterclasses, cursussen en concerten met beroemde musici – niet alleen pianisten – droegen bij aan zijn ontwikkeling tot allround musicus.

Al tijdens zijn studie ontstond een drukke en veelzijdige concertpraktijk als solist, kamermuziekspeler en begeleider van instrumentalisten en zangers. Zijn repertoire omspant alle genres en stijlen tussen Bach en de avant-garde. Talloze concerten gaf hij met het Leonardo Trio.

In 1988 maakte Jaap Kooi zijn debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij sindsdien veelvuldig optreedt. Jaap Kooi maakte vele opnames voor de radio, nam verschillende cd’s op en gaf concerten op vrijwel alle podia in Nederland. Concerten, concoursen en festivals voerden hem door heel Europa. In het kader van de serie Rising Stars reisde hij langs de grootste concertzalen, zoals in Keulen, Birmingham, Londen (Wigmore Hall), Parijs (Cité de la Musique), Wenen (Musikverein), Brussel, Athene, Salzburg (Mozarteum), Tokio en New York (Carnegie Hall). Hij trad als solist op met verschillende orkesten in pianoconcerten van Mozart, Prokofjev, Gershwin en Chopin.

Jaap Kooi is als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.