maandag 14 december 2020 20:00-21:00 uur

2020 was en is een veelbewogen jaar. De pandemie beheerst ons leven en legt het lam. Onze vijand is onzichtbaar en ongrijpbaar. Hij blijft abstract totdat hij jou of je naasten direct raakt.

En hij beheerst het nieuws en voor velen zorgt hij er ook voor dat men zich van dat nieuws afwendt, omdat het te hard binnenkomt, of omdat het eenvoudiger is om het te negeren of te ontkennen. Het wachten is op een wapen om de vijand mee te bestrijden.

Het maakt ons stuurloos, de haven is niet in zicht en het enige dat we kunnen doen is de stroom volgen, die ons vertelt wat op dit moment het beste voor ons is.

Tegen deze achtergrond vroeg Silbersee schrijvers Joachim Robrecht en Artun Alaska Arasli het libretto te schrijven voor dit oratorium. In deze Stille Nacht is de zeereis een metafoor voor het leven en de oceaan een oppermachtig en stuwend hoofdpersonage, dat het lot van de boot waarop wij dobberen in haar handen heeft. En de liederen bezingen de heimwee naar de vaste wal en de troost die we kunnen vinden in het feit dat het schip zelf nu ons thuis is.

Na de succesvolle edities met Arthur Japin (2017), Anna Enquist (2018) en Glenn Helberg (2019) nodigt Silbersee dit jaar topactrice Ariane Schluter uit als wintergast voor een avond waarin zang, piano, Ud en tekst samenkomen in een meditatief concert over hoop en wanhoop, twijfel en troost.

Rimbauds beroemde gedicht “Het dronken schip”, de enige overgeleverde preek van schilder Vincent Van Gogh, Hokusai’s vermaarde beeld De Grote Golf en andere iconische zee-taferelen vormen de inspiratiebronnen voor een winters oratorium waarin verteller Ariane Schluter samen met het publiek vat probeert te krijgen op de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Soms zalvend, dan weer schurend. Maar steeds doordrenkt van hoop en ambities voor de toekomst.

Silbersee daagt deze editie pianist en componist Martin Fondse uit om een nieuw werk te componeren, geïnspireerd op composities van Arvo Pärt. Het libretto is van schrijvers Joachim Robbrecht en Artun Alaska Arasli.

 

Concept en muzikale leiding Romain Bischoff |  Libretto Joachim Robbrecht en Artun Alaska Arasli | Compositie Martin Fondse

Wintergast Ariane Schluter | Performers Ariane Schluter, Martin Fondse, Raphaela Danksagmüller en Jawa Manla

Lichtontwerp Jeroen Smith | Lichttechniek Arne Haijtink | Geluidstechniek Wouter Snoei | Producent Jimmy-Pierre de Graaf | Productieleider Esmée Rendering | PR en Marketing Dagmar Bokma en Mara Liza de Bakker

Mede mogelijk gemaakt door LiraFonds en Fonds Podiumkunsten

 

 

Reserveren

Het is alleen mogelijk de Oosterkerk te bezoeken met een reservering. Je kan via deze pagina één van de beschikbare stoelen reserveren.

Hier kan je meer informatie vinden over de coronamaatregelen die we hebben getroffen om uw bezoek veilig en aangenaam te laten verlopen.

Uitvoerenden