zaterdag 1 juni 2019 20:15-22:30 uur

Kamerkoor JIP en het internationale ensemble The Windsor Consort slaan de handen ineen voor een geheel Portugees programma. De grootste schatten uit de Portugese renaissance wisselen af met traditionele Portugese volksliederen.

Na verschillende projecten met muziek uit het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Oost-Europa, duikt JIP nu samen met The Windsor Consort de Portugese cultuur in. De combinatie van deze samenwerking en dit thema resulteert in een prachtig dynamisch concert waarin u wordt ondergedompeld in de Portugese muziekgeschiedenis. Vanuit verschillende plekken zullen imponerende volksliederen worden afgewisseld met intieme ensemblestukken. Deze stukken zullen afwisselend afkomstig zijn uit de Portugese renaissance en de Portugese volksmuziek, twee hoofdcomponenten die de Portugese muziekgeschiedenis gevormd hebben. Een polyfoon renaissance stuk dat JIP en The Windsor Consort onder andere samen zullen zingen is het Adoratio Crucis van de Portugese componist Diogo Dias Melgas. Qua volksmuziek klinken er liederen die verzameld en bewerkt zijn door de politiek geëngageerde componist Fernando Lopes-Graça. Veel van zijn werken bevatten democratische ideeën en waren daarom verboden ten tijde van het autoritaire regime de Nieuwe Staat, dat Portugal van 1933 tot 1974 regeerde. Zo hoort u bijvoorbeeld het protestlied Acordai, dat het volk oproept om wakker te worden en te protesteren tegen het bestaande regime. Voor wie benieuwd is naar het resultaat van deze unieke samenwerking tussen het Utrechtse Kamerkoor JIP en professionele ensemble: de concerten vinden eind mei plaats in Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

 

Concerten:

● 24 mei 20:15 Pieterskerk: Pieterskerkhof 5, Utrecht*
● 25 mei 20:15 Pieterskerk: Pieterskerkhof 5, Utrecht
● 31 mei 20:15 Evangelisch Luthersche gemeente: Lutherse Burgwal 7, Den Haag
● 1 juni 20:15 Oosterkerk: Kleine Wittenburgerstraat 1, Amsterdam
* Onderdeel van de Pieterskerk Concertserie

Kaarten:

€14,00 / €7,00 (volwassenen / kinderen en studenten)

Voor reserveringen en meer informatie:
www.KamerkoorJIP.nl | www.facebook.com/kamerkoorJIP

 

Kamerkoor JIP is een bekend, succesvol Utrechts kamerkoor bestaande uit jonge, getalenteerde zangers die in hun vrije tijd graag op hoog niveau muziek maken. Twee keer per jaar wordt er een koor samengesteld dat in een kort en intensief repetitieproces een programma instudeert rond een maatschappelijk relevant thema. Het koor staat onder leiding van de broers Jonathan en Imre Ploeg.

 

The Windsor Consort werd in december 2015 opgericht door drie zangers uit het Nederlands Kamerkoor. Het ensemble specialiseert zich in muziek uit de Renaissance en de Barok en bestaat voor dit project uit de Portugezen Mónica Monteiro en João Moreira, en Engelsen William Knight en Andrew Hopper. Het ensemble trad onder andere op als een van de geselecteerde ensembles in het ‘Fabulous Fringe’ programma van het Festival Oude Muziek in Utrecht en was te horen op het Internationaal Kamermuziekfestival op Schiermonnikoog.

Uitvoerenden