dinsdag 13 juli 2021 20:00-21:00 uur

Giesta is een duo dat zich focust op een kruising van oude westerse muziek en orale tradities uit de mediterrane landen. Joana Guiné en Irene Sorozábal gebruiken hun stemmen, blokfluiten en traditionele percussie als gereedschap om dit repertoire tot leven te brengen en opnieuw uit te vinden.

De twee vrouwen van het in Nederland gevestigde duo komen oorspronkelijk uit Portugal en Spanje. Ze studeerden beide blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel studeert Joana klassieke zang bij Selma Harkink aan de HKU in Utrecht en Irene zang Oude Muziek bij Xenia Meijer aan het CvA.

 

Joana Guiné – Blokfluit, zang en traditionele percussie
Irene Sorozábal – Blokfluit, zang en traditionele percussie

 

Mulher, quien eres tu? – Vrouwelijke archetypes in Iberische muziek

In het grootste gedeelte van het oude muziek-repertoire en de traditionele muziek zijn er referenties naar vrouwelijke personages. Soms is zij de maagd Maria en soms de bron van verleiding. Soms heeft ze een naam en soms ook niet. Soms kan ze worden geïdentificeerd door de taken die ze uitvoert en soms als een schurk die mannenharten breekt. Soms is ze een prinses, soms een boerin. Soms is ze moeder en soms dochter.

Het programma van Giesta draait om al deze vrouwelijke archetypes die we tegenkomen in de muziek van het Iberische schiereiland, zowel in genoteerde bronnen uit de Middeleeuwen als in muziek uit orale tradities. Het doel is om de vrouwelijke personages te onderzoeken die onze verbeelding hebben gevormd en die zijn vastgelegd in het collectieve geheugen van onze maatschappijen. Welke aloude rolmodellen zijn blijven bestaan en wat is hun bijdrage aan het rigide beeld van de vrouw? Hoe coherent of tegenstrijdig waren deze beelden en wat vroeg dit van vrouwen? En hoe functioneerde muziek als boodschapper van deze idealen?

Het programma is samengesteld uit arrangementen uit het Iberische repertoire vanaf de 13e eeuw tot begin 15e eeuw en traditionele liederen uit de Spaanse, Portugese en Sefardische traditie.

Enkele van de bronnen waar we uit putten:
– Libre Vermell de Montserrat
– Cantigas de Santa Maria
– Pergaminho Schaeffer
– Cancionero de Castilla la Vieja by Agapito Marazuela
– Cancionero de Romances by Joaquín Díaz
– Romances du Trás-os-Montes by Anne Caufier
– Cancioneiro Popular Português by Michel Giacometti
– Cancioneiro Minhoto by Gonçalo Sampaio

 

Reserveren

Het is alleen mogelijk de Oosterkerk te bezoeken met een reservering. Je kan via deze pagina één van de beschikbare stoelen reserveren.

Hier kan je meer informatie vinden over de coronamaatregelen die we hebben getroffen om uw bezoek veilig en aangenaam te laten verlopen.

Uitvoerenden